چندی پیش مقاله خبری با عنوان « کلاهبرداری در شبکههای اجتماعی ۱۸ برابر شد » از خبرگزاری مهر نظرمان را به خود جلب کرد. از این رو در این مقاله از چکاوک شهر تصمیم گرفتیم اطلاعاتی درباره روشهای کلاهبرداری از شبکههای اجتماعی را در اختیار شما قرار دهیم.
طی سالهای اخیر شبکههای اجتماعی به خصوص اینستاگرام به ابزاری بسیار محبوب بین کلاهبرداران اینترنتی تبدیل شده است. تحقیقات شرکت چکاوک شهر نشان میدهد کلاهبرداری از طریق شبکههای اجتماعی طی ۵ سال گذشته به خصوص در سال ۲۰۲۱ بالغ بر ۷۷۰ میلیون دلار میباشد. این مبلغ در سالهای بعد افزایش چشمگیری داشته است. گزارشات به دست آمده نشان میدهند اغلب کلاهبرداریهای شبکههای اجتماعی از طریق سرمایهگذاری و احساسی انجام میشود. در ادامه هر کدام از این روشها به طور جداگانه به شما معرفی میشوند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره روشهای مبارزه با کلاهبرداری، به بخش لیست سایت های کلاهبردار طبق تحقیقات چکاوک شهر مراجعه کنید.
اخبار منتشر شده درباره کلاهبرداری شبکه های اجتماعی
حتماً برایتان پیش آمده پیامهای ناشناسی از طریق تلگرام یا واتساپ دریافت کردهاید که در آن فرد یا افراد متعددی ادعا کردهاند فرصتهای سرمایهگذاری جعلی در اختیار شما قرار داده که از طریق این فرصتها میتوانید سود کلانی به دست بیاورید. کمیسیون فدرال تجارت آمریکا در سال ۲۰۲۱ میلادی ادعا کرده بیش از یک سوم قربانیان کلاهبرداری احساسی از طریق اینستاگرام یا فیسبوک فریب خوردهاند. کلاهبرداری احساسی معمولاً ابتدا با یک درخواست دوستی ساده شروع میشود اما در مرحله بعد کلاهبرداری، کاربر را فریب داده و از او درخواست پول میکند.
نوع دیگر کلاهبرداری از شبکههای اجتماعی که چکاوک شهر به آن میپرازد، خرید آنلاین است. در این روش افراد کالایی را در اینستاگرام به صورت آنلاین سفارش داده و بابت آن پول پرداخت کردهاند اما سفارش هیچگاه به دستشان نرسیده است. این مورد در کشور ما ایران بسیار زیاد مشاهده شده است.
متاسفانه اغلب کلاهبرداران این روزها اغلب از شبکههای اجتماعی به خصوص اینستاگرام برای رسیدن به اهداف خود استفاده میکنند. یک دلیل اصلی این موضوع کم هزینه بودن شبکههای اجتماعی است. کلاهبردار میتواند به راحتی در انواع شبکههای اجتماعی اکانت ساخته و با استفاده از آن از میلیونها کاربر اخاذی و کلاهبرداری کند. ما در چکاوک شهر مقالهای با عنوان « کلاهبرداری چکاوک شهر» برای اطلاع بیشتر کاربران خود قرار دادهایم که میتوانید با مطالعه آن اطلاعات دقیقتری در این خصوص به دست بیاورید.
پلیس فتا در این خصوص به کاربران ایرانی هشدارهایی داده است.
هشدارهای پلیس فتا درباره کلاهبرداری از طریق شبکه های اجتماعی
اولین و مهمترین موردی که پلیس فتا درباره آن هشدارهایی به مردم میدهد، عدم استفاده از شبکههای اجتماعی خارجی به خصوص تلگرام و اینستاگرام است. نکته بعدی که باید به آن توجه شود این است که نصب و استفاده از پیامرسانهای خارجی با استفاده از وی پی ان یا فیلترشکن علاوه بر اینکه آسیبهای جدی به تلفن همراه کاربر وارد میکند، در صورت بی توجهی، خطرات جبرانناپذیری برای او به همراه دارد.
این روزها خبرهای زیادی درباره مزایای استفاده از شبکههای اجتماعی شنیدهایم اما این نکته را نباید فراموش کنید هر پلتفرم علاوه بر مزایا، معایبی هم به همراه دارد. پیش از این بارها و بارها اخباری درباره کلاهبرداری و اخاذی از افراد مختلف به دلیل عدم رعایت حریم خصوصی شنیدهایم.
اخیراً متوجه شدهایم کاربران غیر ایرانی در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام و تلگرام به کاربران ایرانی پیام داده و با اکانتهای واقعی شروع به گفتگو با این افراد میکنند. کاربران غیر ایرانی مکالمه خود را با احوالپرسی و صحبت درباره مسائل روز شروع کرده و بعد مدتی که اعتماد کاربر ایرانی جلب شد، به او درباره مزایای سرمایهگذاری در بازار رمز ارزها اطلاعاتی میدهد. در ادامه کاربر غیر ایرانی به مخاطب خود درخواست همکاری و کسب درآمد از طریق رمز ارزها میدهد. در این موارد چکاوک شهر به شما پیشنهاد میکند که هرچه سریعتر مکالمه خود را به پایان برسانید و هیچگاه درگیر این موارد نشوید.
کارشناسان و وکلای سایبری در گفت و گو با خبرگزاری ایرنا به شهروندان ایرانی در خصوص ارتباط با این افراد هشدارهایی داده و اظهار داشتند: « کاربران غیر ایرانی با اطمینان از ناتوانی ایرانیها در پیگیری حقوقی اقدام به کلاهبرداری از شبکههای اجتماعی نمودهاند. »
برخی کلاهبرداران خارجی خود را به عنوان مالک یک سایت معرفی کرده و کاربران ایرانی را به خرید رمز ارز یا پرداخت پول ترغیب میکنند. این افراد بعد پرداخت پول دیگر جواب پیام کاربران ایرانی را نداده و سراغ طعمههای دیگر میروند. متاسفانه اغلب اوقات ردیابی یا شناسایی این افراد برای کاربران ایرانی غیر ممکن است. کارشناسان و وکلای سایبری برای جلوگیری از چنین اتفاقاتی به کاربران توصیه میکنند در صورت مشاهده هرگونه پیام به زبان انگلیسی یا فارسی از طرف اشخاص ناشناس، سریع فرد مورد نظر را بلاک کنند.
آشنایی با ۳ روش اصلی کلاهبرداری از شبکه های اجتماعی
استفاده از شبکههای اجتماعی یک روش فوقالعاده برای برقراری ارتباط یا اشتراکگذاری لحظات خوب و بد با دوستان، اعضای خانواده یا فامیل است اما در عین حال یک راه کم هزینه برای کلاهبرداری و اخاذی هم محسوب میشود. در این بخش از مقاله قصد داریم ۳ روش رایج کلاهبرداری از شبکههای اجتماعی را به شما معرفی کنیم تا با دانستن این روشها دیگر در دام افراد سودجو و فرصتطلب نیفتید.
کلاهبرداری با استفاده از روش سرمایه گذاری
در این روش کلاهبردار با استفاده از تبلیغات یا ارائه داستان توسط مشتریان قبلی شما را ترغیب به سرمایهگذاری در حوزه ارز دیجیتال یا ملک میکنند. کلاهبردار در این روش از کاربر به صورت غیر استاندارد و غیر اصولی درخواست پول میکند. اگر تصور میکنید روشی که برای سرمایهگذاری به شما پیشنهاد شده، بیش از اندازه خوب و استاندارد است، بدون تحقیقات کامل هرگز وارد آن سرمایهگذاری نشوید.
کلاهبرداری احساسی
در این روش مجرمان افراد آسیبپذیر و تنها را شناسایی کرده و به صورت آنلاین با او ارتباط برقرار میکنند. این افراد با استفاده از ترفندهای مختلف مانند ارسال عکس تقلبی یا هدیه به مناسبهای مختلف، اعتماد طرف مقابل را به دست آورده سپس یک داستان غمانگیز تعریف کرده و با استفاده از آن از قربانی خود پول درخواست میکنند.
این روش نه تنها در شبکههای اجتماعی بلکه در سایت و برنامههای دوستیابی هم رواج دارد. برای جلوگیری از اتفاقات بد و ناگوار هرگز برای شخصی که به صورت آنلاین با او آشنا شدهاید، پول ارسال نکنید.
کلاهبرداری با استفاده از خرید اینترنتی
حتماً برایتان اتفاق افتاده کالایی که در بازار با قیمت گران دیدهاید را در شبکههای اجتماعی به خصوص اینستاگرام با قیمت فوقالعاده پایین مشاهده میکنید. از دید کارشناسان چکاوک شهر، تبلیغات متعدد هم در این موضوع بیتاثیر نیستند. شاید باورنکردنی به نظر برسد اما این سایتها اغلب جعلی و بدون هویت هستند. برای مقابله با مجرمان اینترنتی بهتر است قبل خرید اسم سایت یا فروشگاه مورد نظر را در گوگل سرچ کرده و نظرات کاربران درباره آن شرکت یا فروشگاه را حتماً مطالعه کنید. برای مثال زمانی که اسم چکاوک شهر را در گوگل جستجو کنید در همان ابتدا با وبسایت شرکت چکاوک شهر روبرو میشوید که دارای نماد اعتماد بوده و همچنین کد مالیاتی و مجوزهای کسب وکار ثبت شده است.
بهترین دفاع در برابر مجرمان اینترنتی، خود شما هستید. فقط کافیست در برابر این افراد هوشیاری خود را حفظ کرده تا با خیال راحت بتوانید از شبکههای اجتماعی استفاده کنید. ممنون از شما که با مقالات دیگری چون نکات مهم در خصوص پیگیری کلاهبرداری طبق تحقیقات چکاوک شهر همراه ما هستید.